top of page

Waarom

Ik zie de hersenen evengoed als een belangrijke spier, die je net als je benen, rug en buikspieren kunt trainen. En zoals fysieke training je lijf optimaal voorbereidt op presteren, is het wetenschappelijk bewezen dat mentale training je kop én je lijf optimaal voorbereiden op de prestaties die jij wilt leveren. Daarover gaat ook mijn boek 'Je kop tegen je lijf'.

In de begeleiding als sportpsycholoog ga ik dieper in op welke factoren je doen onderpresteren (of waarom je minder plezier vindt in het presteren), dit noem ik de mentale remmers. Maar daar bovenop trainen we op vaardigheden die je optimaal zullen doen presteren, dit noem ik de mentale vaardigheden.

Mentale remmers

Je kan enerzijds werken aan mentale remmers, zoals bijvoorbeeld :

- competitieangst

- mentale vermoeidheid

- faalangst

- stress...

- piekeren

- het veel voorkomende 'op training ben ik super, maar op wedstrijden komt het er niet uit'

In de mentale begeleiding zorgen we ervoor dat deze mentale remmers niet meer zo remmend zijn. 

Image by Possessed Photography
Image by Dmitrii Vaccinium

mentale vaardigheden

Je kan anderzijds je 'kopje' trainen, dit door mentale vaardigheden aan te leren waardoor je bepaalde procentjes vooruitgang kan boeken. In plaats van 'marginal gains' maak je 'mentale winst', en dat kan soms meer zijn dan 'marginal'.

Mentale vaardigheden:

- Visualisatie 

- Doelen Stellen 

- Routines 

- Flow 

- Zelfspraak 

- Juiste aandacht bewaren 

....

Het verschil dat je daarmee kunt maken, kan op een tijdrit weleens het verschil betekenen tussen winst en verlies, of tijdens een koers tussen net wel of net niet mee zijn op een Ardennenklim.

Hoe ga ik te werk?

We beginnen steeds met een gratis verkennend gesprek van een half uurtje, dat kan bijvoorbeeld al via videobellen maar kan ook op verplaatsing. We bekijken of ik je kan helpen en of het klikt. Daarna bespreken we de verdere begeleiding.

Een reden waarom ik mezelf 'de wielerpsycholoog' noem is omdat ik bepaalde mentale begeleidingen op de fiets tracht te doen. Het is bewezen dat wanneer de context zo veel mogelijk hetzelfde is tijdens het aanleerproces er meer kans is dat je op het moment van de waarheid deze vaardigheden zal gebruiken. Ook is het zo dat door de natuurlijke omgeving je gedachten beter worden geordend en je bent vaak ook creatiever in het zien van oplossingen. 

 

Dit kan zowel in mijn regio plaatsvinden (regio Pajottenland) als op verplaatsing. Uiteraard hoeft dit niet al fietsend te zijn, maar kan het bijvoorbeeld ook al wandelend, ik tracht vooral zoveel mogelijk in rustige beweging te zijn. 

Uiteraard, als dit niet past, zitten we gewoon neer.   

Online

Face to face

al fietsend

al wandelend

bottom of page