Wie is Jens?
7 jaar geleden stond ik aan de start van mijn eerste koers. Met stress, uiteraard, en gedachten die van hier naar daar gingen, al was het een lieve lust. Die stress, die gedachten en wat dat doet met een sporter, en in het bijzonder wielrenners, is waar ik enorm geïnteresseerd ben. Ik heb het zelf ook meegemaakt hoe stress kan verlammen, toen ik 13 was en een testmatch mocht spelen bij het grote AA Gent. ‘Was ik maar sterker in mijn hoofd’, dacht ik toen. Nu denk ik: ‘had ik maar iemand die mij had kunnen begeleiden om stress te hanteren én om mentale vaardigheden te ontwikkelen die mij vooruit helpen in mijn sport’.
Vandaag ben ik doctor in de psychologie en sportpsycholoog en weet ik hoe het mentale een super belangrijk onderdeel is om optimaal te presteren. En wat meer is, ik weet hoe je aan dat mentale puzzelstukje kan werken om zo de puzzel van een topprestatie compleet te maken. Op deze website vind je een combinatie van mijn twee passies, psychologie en sport. Als doctor in de psychologie heb ik me beziggehouden met de psychologische wetenschap en vanuit die wetenschap vertrek ik ook als sportpsycholoog. Als sportpsycholoog en mental coach ga ik met jou aan de slag om er niet alleen op te focussen om dat lijf sterker te maken, maar ook met ‘je kop’ mentale winst te boeken. Want het is je kop en je lijf dat samen klaar moeten zijn om je goed te voelen en om optimaal te presteren.
Over mij
Dr. Jens van Lier
Sportpsycholoog, PhD.
Opleiding:
-
Master in de psychologie, KU Leuven
-
Doctor in de psychologie, KU Leuven
-
Specialisatie Praktijkgerichte Sportpsychologie, KU Leuven
Waarom de wielerpsycholoog?
​Ik ben een gepassioneerd fietser die zowel kan genieten van de kasseiwegen van Vlaanderens Mooiste als van de smeltende asfaltwegen van de Tour Down Under en komt vooral tot zijn recht op een col van 10 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7%. De fiets zorgt voor mijn eigen fysieke en mentale 'therapie', want erop uit trekken met de fiets vind ik heerlijk en is ook nodig, zowel voor lichaam als geest. Het toewerken naar een fietsdoel, al is het een koers, gran fondo of bike packing avontuur is mijn favoriete bezigheid. Ik ben steeds enorm geïnteresseerd geweest in de invloed van het mentale op sportprestaties, en in het bijzonder het afzien op een fiets. Ik heb daarom een boek geschreven waarin ik de sportpsychologsiche wetenschap van de mentale kracht op de fiets bespreek aan de hand van mijn eerste 'koerske' in Australië.